Monday, August 3, 2009

KASIH BERUBAH 2

“Sorry sir, may I help you?” soal Mirwan.
“Oh… could you help me to find this address,” balas pemuda itu.
“Ooo… I know that place. Come, I bring you to that place,” balas Mirwan.
“Thanks Sir.”
“I Mirwan Izraff. You can call me Mirwan or Along,” ujar Mirwan berbudi bahasa.
“Why you see me like that?” soal Mirwan kehairanan apabila melihat pemuda itu merenungnya tajam.
“Are you from Malaysia?” soal pemuda itu.
“Ooo… actually my parents are Malaysian. But my siblings and I were born in Australia. So we are Malaysian too. And I was come back from Malaysia 2 weeks later.”
“Can I know your name?” soal Mirwan.
“Shahrul Affendi Ismail. And just call me Shah. Can you speak Malay?”
“Of course. My parents also teach us to speak Malay. And at home also, we speak in Malay,” balas Mirwan.
“Kalau macam tu, senanglah saya. Sekurang-kurangnya adalah juga teman satu negara di sini,” ujar Shahrul.
“Sudah pasti Shah. Kami amat berbangga bila ada orang Malaysia datang ke sini. Oh ya, Shah tinggal kat negeri mana?”
“Saya orang Kedah.”
“Kedah! Ooo…negeri jelapang padi tu ker? Saya teringin ke sana. Nak tengok cara orang mengerjakan sawah. Tentu seronokkan.”
“Kalau ada kelapangan tu, datanglah rumah saya. InsyaAllah, saya bawa Mirwan tengok sepuas-puasnya.”
“Mirwan kata tadi baru balik dari Malaysia. Pergi melancong ker?” soal Shahrul.
“Tak la. Sebenarnya saya kerja di sana. Urus syarikat keluarga,” balas Mirwan.
“Aii Along, ada kawan baru yer? Tak nak kenalkan pada Angah ker?” soal Mirqan Izramm.
“Eh Angah. Awal balik. Tak ada kelas ker?” soal Mirwan.
“Kelas batal. Prof. Johnny melawat kakaknya.”
“Kenapa? Kakak dia sakit ker?”
“Entah! Tak sempat la Angah nak temuramah dia. Along! Tak nak kenalkan kawan Along tu ker?”
“Sorry, Along terlupa. Okey, ini Shahrul Affendi. Angah boleh panggil dia Shah. Dia orang Kedah.”
“Kedah!”
“Oppss… maaf yer Shah. Ini anak jati Australia tak tahu nama tempat itu,” usik Along.
“Along! Kalau tak usik orang dalam sehari tak boleh ker?” balas Mirqan bila dilihat Along mengenakannya di depan pemuda itu.
“Tak boleh!” tegas Along masih tidak mahu mengalah.
“Dah la, malas nak cakap dengan Along,” rajuk Mirqan.
“Adik! Ooo… adik!” jerit Mirqan.
“Angah! Apa terjerit-jerit ni? Tak malu dekat Shah ker?” ujar Along.
“Oppss…maaf. Terlupa pulak kat Shah. Wahai adik kesayanganku, keluarlah engkau,” ujar Mirqan.
“Angah, adik tak ada la. Dia pergi Bras ‘N’ Things,” balas Mirwan bila dilihat Mirqan masih memanggil Mirsya.
“Bras ‘N’ Things ? Itu tak ada kerja lain la tu. Asyik beli baju aja. Dalam almari dia tu, Angah tengok sampai dah tak ada tempat nak gantung baju,” ngomel Mirqan.
“Nama pun perempuan Angah. Kalau dalam sehari tak bershopping, memang tak lengkap agaknya hidup,” balas Mirwan pula.
“Mirwan, boleh tak tunjukkan saya alamat ini,” soal Shahrul yang menyangka Mirwan telah lupa tujuan asal mereka.
“Ha! Angah, nampaknya kita ada jiran baru. Shah, itulah rumah awak. Rumah awak bersebelahan rumah kami aja. Senang-senang nanti boleh singgah rumah kami,” balas Mirwan.
“Jadi, inilah penyewa rumah kita yer Along?” soal Mirqan.
“A’a Angah. Inilah orangnya. Akhirnya dapat juga orang dari Malaysia, kan Angah?” ujar Mirwan.
“Malaysia! Oo… jadi Kedah tu kat Malaysia la? Akhirnya impian kita nak berjiran dengan orang Malaysia tercapai juga,” balas Mirqan.
“Kenapa? Sebelum ini penyewa rumah tu dari mana?” soal Shahrul.
“Kebanyakan penyewa tu dari negara-negara Eropah. Dan hampir kesemuanya perempuan, maklumlah kawan si Mirsya,” balas Mirwan menjawab pertanyaan Shahrul.
“Oh ya, awak study kat mana nanti?” soal Mirqan pula.
“Kejap, saya tengok.”
“University of Notre Dame Australia”
“Eh.. kebetulan pula. Saya pun belajar kat sana juga. Nanti boleh kita pergi sama-sama. Shah ambil bidang apa?” soal Mirqan lagi.
“Business and Commerce”
“Tak sama la pulak. Saya ambil IT.”
“IT! Wah, mesti bestkan!” ujar Shahrul.
“Mestilah. Kalau tidak takkan saya kena berperang dengan parent’s saya,” balas Mirqan.
“Berperang!” soal Shahrul.
“Dengar la Angah ni mengarut Shah,” balas Along.
“Along ni suka sangat mencelah.”
“Ikut suka orang la. Orang ada mulut.”
“Tak apalah Mirwan. Sebenarnya, saya pun minat juga IT ni, tapi my parents suruh ambil juga bidang ni. Iyalah, saya seorang aja anak mereka. Kalau saya tak warisi syarikat kami, siapa lagi yang boleh diharapkan,” balas Shahrul cuba membela Mirqan tanpa sedar perkataan yang telah diucapkannya ada kena mengena dengan Mirqan.
“Ha Angah! Tengok tu, sejuk perut ibu Shah mengandungkannya. Bukan macam Angah ni! Dari dulu sampai sekarang asyik ikut kepala dia aja.”
“Iyalah Along. Angah yang bersalah. Tapi… kalau Angah dah tak berminat, macamana nak belajar?” balas Mirqan cuba membela dirinya.
“Betul tu,” sokong Shahrul.
“Ha Along! Tengok tu, Shah pun sokong Angah,” ujar Mirqan girang bila ada orang menyokongnya.
“Angah, Angah! Nama saja lelaki, bila merajuk mengalahkan perempuan.”
“Along!” jerit Mirqan bila Mirwan telah membocorkan rahsianya. Memang Mirqan akui itu kelemahannya. Dia mudah merajuk. Malah sewaktu kecil dulu dia selalu dibuli Mirwan. Dan dia tidak melawan, hanya menangis. Sebab itulah Mirwan selalu mengusiknya.
“Oh ya, dari tadi kita berbual…”
“Shah dahaga yer. Marilah masuk rumah kami dulu Kita minum sambil berbual,” sampuk Mirqan tanpa sempat Shahrul menghabiskan ayatnya.
“Bukan la.”
“Habis tu?”
“Itulah Angah, tak sabar sungguh. Kut yer pun nak berbudi, tunggulah orang tu habis cakap dulu.”
“Shah cuma nak tahu nama Angah ni,” beritahu Shahrul.
“Eh, tak tahu lagi ker? Apa la Along ni, boleh pula tak beritahu nama jejaka yang hensem di abad ini,” seloroh Mirqan.
“Eee… tolong sikit. Nak termuntah la Along dengar. Jejaka hensem konon!”
“Sorrylah Shah, Along ni memang jealous sikit. Maklumlah saya ni lebih hensem darinya,” seloroh Mirqan lagi.
“Dah la. Malas Along nak layan kau. Tonton TV lagi baik. Oh yer Shah, nanti jemputlah ke rumah.”
“InsyaAllah!”
“Okey Shah, nama saya Muhammad Mirqan Izramm. Shah boleh panggil saya Mirqan ataupun Angah aja,” beritahu Mirqan.

2 comments:

  1. Berhenti jap... Nanti Sambung bab seteusnya..

    ReplyDelete
  2. @Linda oke jgn lupa sambung yer...(^_^)

    ReplyDelete

Salam 1 Malaysia...
Komen diberi tanda mengomen,
Jadi Selamat Berkomen...
JE T'AIME... (✿◠‿◠)

Jom Baca

Copyright© All Rights Reserved Cherita Kasih Fizairi Edited by Caersasuke