Monday, July 28, 2014

Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat semua...



Di kesempatan ini, eyza bersama suami dan anak ingin mengucapkan SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILFITRI buat semua umat Islam di seluruh dunia, amnya dan di Malaysia, khususnya.



Kepada yang balik kampung nun di kejauhan, berhati-hati yea dalam perjalanan. Pandu cermat, jiwa selamat.



p/s: korang cuti raya berapa hari?

Friday, July 18, 2014

Dugaan 1 Ramadan



Ramadan pertama kami bersama anak diuji. Bersahur dan berpuasa di katil hospital saja. Nasib baik lah ada encik suami setia menemani di sisi di saat eyza bersahur dan berbuka puasa.




Sayu rasa di hati saat pertama kali anak eyza kena admit wad. Malam tu, 27 JUN 2014 (JUMAAT), eyza dan family bawa anak ke bahagian kecemasan sebab tengok perut dia macam kembung kempis nak ada tanda-tanda penat. Sampai kat kaunter saringan tu, Pembantu Perubatan tu cek oksigen Amsyar memang kurang memuaskan. Terus dia bawa Amsyar dan eyza masuk ke RED ZONE. Lepas diperiksa beberapa orang doktor, akhirnya Ketua kepada doktor-doktor tu bagitahu Amsyar kena admit wad jugak malam tue. SEDIH! Menitik air mata tengok keadaan Amsyar masa tue dengan dipasang tiub oksigen lepas tu tangan bercucuk sebab nak masukkan air dalam badan dia.




Malam tu memang dia tak mau berenggang dengan eyza. Letak jea atas katil terus dia menangis. Dia nak tidor berbantalkan tangan eyza. Jadi eyza kena naik sama atas katil dia tue bagi dia tidur. Bila dia rasa ada tangan lain sentuh dia, automatik dia terjaga. Sebab dia fobia kena tinggal sorang-sorang dengan doktor dan nurse dalam bilik cucuk tue.


Esoknya bila doktor mai buat lawatan, eyza duk berharap dapat balik sekurang-kurangnya petang tu sebab AHAD (29 JUN 2014) tue kan kita dah mula berpuasa. Tapi doktor cakap kena tunggu tahap oksigen Amsyar memuaskan baru boleh balik. Bila harapan hanya tinggal harapan, makanya bersahur la eyza di dalam wad hospital tue. 


Alhamdulillah petang AHAD tu masa doktor pakar datang tengok, dia tanya eyza nak balik dak? Terus eyza jawab NAK...hehe... Ok dah boleh balik tapi kena tunggu doktor buat surat discharge dulu. Selesai semua urusan dekat pukul 7 lebih, jadi hubby eyza kata kita berbuka di wad saja la sebab takut nak balik nanti tak sempat pulak. 


Tadaaa kat bawah nie la menu berbuka kami berdua di wad. Semua makanan duk dalam bekas plastik jea. Nasi putih dan ayam goreng (beli kat kantin hospital), sambal udang dan petai (mak eyza buat), udang masak pedas dan daging (mak mertua eyza bagi), murtabak (pengasuh Amsyar bagi) dan kurma 2 biji. 



Alhamdulillah kenyang makan walaupun dalam keadaan tak selesa. Yang penting dapat balik rumah. 


1 RAMADAN kami kali pertama dengan Amsyar diuji dengan dugaan ini. Mudah-mudahan Amsyar terus membesar dengan sihat.



p/s : jujurnya aku bukan seorang wanita yang kuat bila anak jatuh sakit!!

Jom Baca

Copyright© All Rights Reserved Cherita Kasih Fizairi Edited by Caersasuke