Tuesday, July 8, 2014

Hukum Cabut Gigi Di Bulan Puasa

Semalam eyza pergi Hospital buat pemeriksaan gigi. Sebab dah lebih 2 minggu eyza sakit gigi sekejap baik, sekejap sakit pulak. Setiap hari mesti rasa tak selesa. Jadi pagi kelmarin doktor tu bagi  tau, gigi eyza tu memang kena cabut jugak sebab dia tumbuh songsang. Kalau gigi lain menegak ke atas, tapi gigi tu melintang ke arah gusi. Kalau tak cabut jugak memang  eyza akan sentiasa rasa sakit.


Masa nak cabut tue, eyza tanya nurse "puasa saya camna? Kira batal ker?". Dia jawab hukum makruh tapi lebih dianggap membatalkan puasa. Balik rumah, mak cik eyza bagitahu eyza masih boleh teruskan puasa sebab dia ada dengar ceramah seorang ustaz ni kata, hukum cabut gigi TIDAK MEMBATALKAN puasa.

Eyza google pun dapat jawapan camni...

Sebagai perkongsiaan, tidak batal puasa seseorang yang mencabut gigi pada bulan puasa. Hukum mencabut gigi pada bulan puasa pula adalah makruh. Rawatan pergigian boleh dilakukan pada bulan puasa tapi dengan syarat tak tertelan ubat ataupun cecair yang disembur dalam mulut kita tu.

Sebarang jenis cecair yang disembur dalam mulut, kalau melepasi had kerongkong/anak tekak maka batallah puasa seseorang tersebut.

So kalau boleh elakkan dapat rawatan pada siang hari Ramadhan. Itu yang terbaik...

Sumber Rujukan: IslamGrid


Pagi ni eyza mai kerja, eyza tanya bos apa hukum cabut gigi ketika berpuasa yea? Bos eyza bagitau camni pulak.

"Kalau tak tertelan ubat bius tu, puasa TIDAK BATAL. Tapi kalau tak yakin sama ada tertelan air liur campur darah, seeloknya gantilah puasa tu semula. Cuma puasa untuk hari tu mesti diteruskan jugak sehingga masuknya waktu Maghrib."p/s : mai qeja tak larat cakap sangat kesan cabut semalam huhu....

No comments:

Post a Comment

Salam 1 Malaysia...
Komen diberi tanda mengomen,
Jadi Selamat Berkomen...
JE T'AIME... (✿◠‿◠)

Jom Baca

Copyright© All Rights Reserved Cherita Kasih Fizairi Edited by Caersasuke